zondag, oktober 20

Gouden tips voor beter leren


Ik zit nu officieel in de bovenbouw, en dat betekend (bij mij op school) vier toetsweken! De eerste toetsweek zit er aan te komen. Voor veel mensen is een toetsweek een periode van veel stress en veel leren. Ik ben iemand die redelijk goed kan leren, maar ik weet dat velen dat niet kunnen. Daarom heb ik speciaal voor die mensen (en mensen die het interessant vinden) een aantal tips die de stress wat verminderd en helpen bij het leren.

;p | via Tumblr
Het aller belangrijkste is motivatie. Als je niet gemotiveerd bent is het heel moeilijk om je goed te kunnen concentreren en je ertoe kunnen zetten om daadwerkelijk te leren. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen motivatie (en sommige geen, hihi). Om je er wat bij te helpen heb ik hier een paar motivaties op een rijtje gezet:

- Denk aan het blij gevoel als je een hoog punt terug krijgt, wat is er nou leuker dan dat?
- Denk aan je toekomst. Je wilt toch niet in de goot eindigen?
- Als je nu even leert, kun je later plezier hebben
.

Een andere tip is een mindmap maken. Ik heb dit in de eerste klas geleerd. Je neemt een wit vel papier. In het midden van het papier zet je bijvoorbeeld het vak of de naam/onderwerp van wat je moet leren. Teken hier een leuk figuurtje omheen (bijv. een wolkje). Daarna schrijf je overal op het vel kleine stukjes tekst. Bijvoorbeeld een begrip en een korte uitleg. Hier omheen teken je figuurtjes en vormpjes die met dit te maken hebben. Op deze manier ben je creatief bezig en leer je in één! Als je niet zo creatief bent, het niet leuk vind of er geen tijd voor hebt is een samenvatting super handig. Maak een goede, niet te lange samenvatting. Schrijf niet heel je boek over!

Een andere handige tip is: oefen/leer waar je goed in bent. Dit betekent niet dat je niet je zwakke kanten moet leren. Maar leg de nadruk op waar je goed in bent. Op deze manier heb je in ieder geval het gedeelte van de toets waar je goed in bent goed.

FITSPOHOLIC

Een tip om tijd te besparen is doelen maken. Bedenk van te voren hoeveel tijd je aan iets wilt besteden en wat je dan wilt ''bereiken''. Zorg wel dat dit doel realistisch is, anders heeft dit totaal geen nut. Persoonlijk werkt dit bij mij heel goed. Op deze manier ga ik efficiënter te werk en dwaal ik minder snel af. Hierdoor zul je niet heel de middag met hetzelfde bezig zijn.

Wat ook heel belangrijk is, is dat je soms een pauze neemt. Je kunt niet uren lang aan een stuk leren. Neem na een uur of anderhalf uur een korte pauze. Met de nadruk op korte. Neem een kwartiertje om eventjes wat te drinken en wat te eten, iets leuks te doen, etc. Als je moeite hebt met na je pauze weer aan de slag te gaan denk dan weer even terug aan je motivatie. Het is allemaal niet voor niets!

Soon

Tot slot een belangrijke tip: wees niet bang om hulp te vragen. Hulp vragen is zelfs super goed! Laat iemand je iets uitleggen en maak wat oefenopgaves zodat je een soort ''bevestiging'' krijgt dat je het kunt. Of laat je overhoren. Dit zorgt er bij mij voor dat ik me zelfverzekerder voel over wat ik geleerd heb. Dit maakt bij mij een heel erg groot verschil. Hulp vragen is alleen maar goed, je hoeft je er zeker niet voor te schamen.

Dit waren alweer een paar van mijn tips over leren. Ik hoop dat jullie er wat aan gehad hebben. Succes met leren alvast!



5 opmerkingen:

  1. Dankjewel voor alle tips,
    wat heb je een mooie blog!

    xx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goede tips! Ik zit nu ook in de bovenbouw van HAVO, pfoe wel druk zeg! Ik ga je tips zeker onthouden! xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Soms een break nemen is inderdaad niet verkeerd! :) Toevallig zit ik nu in mijn laatste jaar en ik moet eerlijk toegeven dat ik hem redelijk knijp voor het portfoliogesprek en al die onzin eromheen. :')

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zeer goede tips en op mijn pauzes houd ik voet bij stuk =]! Daarnaast moet je echt niet tot in de nacht leren als je de volgende dag te moe bent om te kunnen denken.

    BeantwoordenVerwijderen